مشاور نخست وزیر عراق اعلام کرد صنعت داروسازی عراق 50 درصد نیاز داخلی را در سال 2025 پوشش خواهد داد. حمودی اللامی مشاور نخست وزیر در امور صنعت اعلام کرد صنعت داروسازی عراق در سال 2023 نسبت به سال قبل از آن دو برابر شده است که نشان میدهد سال آینده شاهد افزایش تولید داخلی خواهیم بود وی اعلام نمود بیش از 40 کارخانه بخش خصوصی در دست ساخت بوده و یا مجوز تاسیس صادر شده است. اللامی گفت تولید داخلی دارو 10 درصد نیاز واقعی را در سال 2022 پوشش داد در حالی که عراق حدود چهار میلیارد دلار دارو وارد کرد. بر این اساس نخست وزیر توسعه این بخش را در راستای بومی سازی صنعت داروسازی حمایت کرد مشاور نخست وزیر گفت: 338 داروی جدید در سال 2023 به ثبت رسیده است و تولید این داروها در نیمه دوم سال جاری آغاز می شود زیرا تولید داروی جدید مستلزم در دسترس بودن منابع اولیه است و تامین آن ماهها زمان نیاز دارد اما شهروندان شاهد دسترسی بیشتر به داروهای مورد نیاز خود از جمله درمان بیماریهای مزمن مانند فشار خون دیابت بیماری های قلبی و غیره خواهند بود. وی با اشاره به اینکه در سال 2025 شاهد عرضه 50 درصدی داروهای داخلی خواهیم بود، افزود: تمرکز ما تنها بر روی شرکت داروسازی سامرا نیست بلکه بخش خصوصی نیز وجود دارد. همانطور که در حال حاضر 24 کارخانه برای بخش خصوصی و همچنین 18 کارخانه در حال ساخت و 26 پروژه برای ایجاد کارخانه های جدید برای تولید دارو وجود دارد.
دولت عراق برنامه ریزی گسترده ای را در زمینه احیای صنایع نیمه فعال در حوزه دارو و ایجاد کارخانجات جدید را در دستور کار خود قرار داده است عراق در سال 2022 حدود 1.4 میلیارد دلار واردات دارو و ملزومات پزشکی کدهای 3001 الی (3006 از جهان داشته است بلژیک با 202 میلیون دلار امارات با 126 میلیون دلار انگلیس با 124 میلیون دلار هند با 115 میلیون دلار ترکیه با 109 میلیون دلار آلمان با 104 میلیون دلار سوئیس با 84 میلیون دلار اردن با 79 میلیون دلار عربستان با 58 میلیون دلار فرانسه با 53 میلیون دلار چین با 43 میلیلون دلار آمریکا با 37 میلیون دلار و ایتالیا با 33 میلیون دلار صادر کنندگان اصلی دارو به عراق در سال مذکور بوده اند. ج. ایران نیز در این حدود 90 میلیون دلار صادرات به جهان داشته که حدود 6 میلیون دلار آن به کشور عراق صادر شده است.
با توجه به ظرفیت بالای تولید دارو درج ایران و نیازهای بازار عراق از یک سو و سیاستهای دولت این کشور در زمینه حمایت از تولید داخلی از طریق جذب سرمایه گذاری خارجی حضور شرکتهای ایرانی در عراق از طریق مشارکت در احیاء کارخانجات عراقی و یا راه اندازی بخشی از فرایند تولید در عراق و یا استفاده از ظرفیت خالی کارخانجات عراقی موجود برای تولید میتواند ضمن تضمین کسب سهم مناسبی از بازار داروی این کشور با استفاده از مزایای عضویت عراق در موافقت نامه تجارت آزاد با دیگر کشورهای عربی زمینه صادرات مجدد دارو از جا ایران به این کشورها را نیز فراهم نماید. تسهیلات قانونی شرایط مقررات و فرصتهای سرمایه گذاری در زمینه دارو و ملزومات پزشکی در درگاههای اینترنتی وزارت صنایع و معادن وزارت بهداشت و همچنین هیات سرمایه گذاری عراق قابل دسترسی است.
منبع: دفتر نمایندگی ویژه تجاری ایران در بغداد